Rapport fra tur til Eknes 25. mars 2014

Av Odd Høydalsvik.

Hele 18 medlemmer fikke med seg en svært vellykket tur til Krügers hytte på Eknes. Vi kjørte bil til brygga og ble hentet der i båt av Kai. Det ble 3-4 turer før alle var fraktet til bestemmelsestedet. Et fantastisk idyllisk landsted. Værgudene viste seg fra sin beste side med klarvær og et lett nordlig vinddrag som sørget for klar atmosfære.

Vi startet med omvisning på observatoriet som huser en 4 tommers refraktor på en stødig montering. Taket kan rulles av ved hjelp av vinsj. Bygget er på 3x3m og er dermed ganske romslig. Såpass langt fra byen er nettene rimelig mørke, men noe lysforurensing finnes selvsagt her også. Kai og Ragnhild har lagt ned imponerende mye arbeid med planlegging og bygging av observatoriet. Her var mye inspirasjon og ideer å hente for oss andre som kanskje går med tanker om eget observatorium.

Mens vi ventet på at det skulle bli mørkt kunne vi varme oss i hytta og se bilder fra byggeprosessen, samt nyte utmerket servering av hjemmebakte boller, kaffe og deilig varmende suppe.

Etter mørkets frembrudd ble det observasjoner både med teleskopet i observatoriet, og med medbrakte instrumenter. Vi fikk se Jupiter, Oriontåka, Dobbelthopen i Perseus, M13, M81 og M82 og en hel del andre objekter. Vi forsøkte å identifisere supernovaen i M82, med en magnitude på mellom 11,5 og 12 var det var på grensa for hva som var mulig denne kvelden med 4" refraktor. Men de som visste hva de skulle se etter kunne skimte den.

For noen av våre nye medlemmer var dette første gangen de fikk observere gjennom en stjernekikkert.

Først klokka 23 var alle gjestene fraktet tilbake til kaia etter en uforglemmelig kveld. En stor takk til det gjestfrie vertskapet!

Båttur til Eknes

Båttransport til Eknes i kveldinga. Teleskopene står klar i sjøkanten!

Båttur til Eknes

Forventningsfulle amatørastronomer på tur

BAF på Eknes

Kai foran observatoriet

BAF på Eknes

Passende navn!

BAF på Eknes

Taket rullet av

BAF på Eknes

Teleskopet og fasilitetene bivånes

BAF på Eknes

Kai med teleskopet

BAF på Eknes

Det ble folksomt i observatoriet denne kvelden

BAF på Eknes

Nesten hele gjengen på plass foran observatoriet. Kjekt med terasse!

BAF på Eknes

Hytta sett fra observatoriehøyda

BAF på Eknes

Teleskop ved fjorden

BAF på Eknes

Endelig mørkner det

BAF på Eknes

Kveldsstemning på Eknes

BAF på Eknes

Stjernespor. Ca 2 timer.

Fotos: Roar Hansen, Kai Krüger og Odd Høydalsvik

Tilbake