Måneformmørkelse lørdag 10.Des. kl 15:00

Bergen Astronomiske Forening arrangerte felles utflukt for å observere formørkelsen 10 desember 2011. Den formørkede månen ville stå svært lavt i nordvest, noe som er en utfordring for oss her på vestlandet. Vi valgte å kjøre så langt vest mot havet som mulig for å oppnå lavest mulig horisont. Observasjonsstedet var «Rongaloftet» i Øygarden, en 40 meter høy fjellknaus med et imponerende 360 graders rundskue. Med ca 80km til nærmeste fjell av betydning hadde vi en horisont der månen ville stå opp på ca 1 grad. Med godt vær ville det da være en bra mulighet for å kunne se den totalt formørkede månen selv om himmelen fortsatt ville være temmelig lys.

Været på vestlandet denne høsten har vært en endeløs rekke med lavtrykk, men den 10 desember opplevde vi noe oppklarning mellom to fronter. Men det var også mange skyer så bare de aller mest optimistiske møtte opp, 3 voksne og 2 barn.

Ca klokka 15 var vi på plass og rigget opp teleskop og kamera. Det blåste en temmelig frisk nordavind som ved en anledning holdt på å velte stativet med fotoapparatet. Regnbygene gikk flere steder rundt oss, og noen dråper fikk vi også.
Sola gikk ned klokka 15:34 og månen burde komme over horisonten klokka 15:45. Men da lå det ei tjukk regnbyge og blokkerte sikta i den retninga. Klokka 15:57 var totaliteten over og skyene fortsatt på plass. Men klokka 16:13 fikk vi det første glimte av en tynn månesigd gjennom skyene, og optimismen steg flere hakk. Etter hvert klarnet det opp mer og mer, så vi fikk med oss en god del av den partielle fasen. Roar Hansen tok en god del video, og undertegnede tok stillbilder.
De drivende skyene var med på å skape en ekstra dramatikk i opplevelsen. Det var litt synd å gå glipp av totaliteten, men alt i alt var det en fin opplevelse og en vel anvendt lørdag ettermiddag.
Roar har lagd en fin liten reportasjefilm fra begivenheten. Bilder og link til filmen ligger her.

Referent: Odd Høydalsvik