Referat fra medlemsmøter 11. mars og 6. mai 2009

Møter med Deep Sky astrofoto, våren 2009. Referat ved Kjell Kloster.

Som nevnt i siste nummer av Astro Rapport har aktiviteten til foreningen tatt seg merkbart opp siden årsskiftet. En planlagt observasjonstur til et sted uten lysforurensning nord for byen sto høyt på ønskelisten. Men værgudene satt en effektiv stopper for turen denne våren, vi prøver igjen til høsten.

Derimot har de to siste møtene, som begge har vært holdt på Nansensentret gått helt etter programmet.

På det første møtet i mars ble foreningens nye vedtekter vedtatt. En innmelding av BAF i Brønnøysundregisteret ble anbefalt for å opprette en foreningskonto. Visse formaliteter har gjort at dette enda ikke er helt i orden, så de av medlemmene som spent venter på en innbetalingsgiro må smøre seg med litt tålmodighet. Referat fra årsmøtesakene kan du lese her.

Det faglige hovedtema på møtene har vært en grundig orientering om praktisk amatørastrofotografi, der vår sekretær Odd Høydalsvik har gitt oss av sin mangeårige erfaring og svart på spørsmål. På hans hjemmeside finnes en rekke eksempler på imponerende resultater.

På siste møte den 6 mai ble spesielt ”Deep Sky” digitalfotografering gjennomgått. Teknikker for polaksejustering, tracking, autoguiding og bildebehandling ble omtalt og noe av utstyret ble også vist fram for de 13 ivrige tilhørerene. Ved addering av ca.10 korttids-eksponerte bilder, såkalt ”stacking” kan støyen reduseres, i tillegg ble omtalt en rekke andre mer eller mindre avanserte støyfjerningsmetoder som er tilgjengelige i de programpakkene Odd hadde valgt å skaffe seg.

For undertegnede kom den store bildeforbedringen først under demonstrasjon av histogram- og kontrast-manipulasjon, noe som ga et dramatisk bedre bilde av et par røde emisjonståker i Svanen. For å få fram svake stjerner og refleksjonståker i Pleiadene var det videre tydelig at en skikkelig mørk himmel lett kan gi mye bedre resultater enn allverdens bildebehandling – en erfaring som sikkert flere har gjort. Bare synd at vårt øye ikke er i stand til å registrere slike bilder av stjernetåkene gjennom kikkerten.

Presentasjonen som ble brukt under foredraget kan du finne her.

Tilslutt ga formannen en orientering om vårt samarbeid med DSE, der ordningen er at interesserte medlemmer kan få Astro Rapport mot å betale kr.200 ekstra i året. Et observasjonsmøte i sommer for å se på planetene i dagslys står på planen. Følg med i programmet.

Foredrag om astrofoto. Foto: Kjell Kloster.

Demonstrasjon av Odd sitt fotoutstyr. Foto: Kjell Kloster.