Referat fra medlemsmøte 14. april 2010

Romfart. Referat ved Jan Lexander, Geir Mathiesen og Odd Høydalsvik.

Den 14 april hadde vi et spennende møte med temaet romfart. Jan Lexander og Geir Mathiesen viste filmer og bilder fra sine turer til forskjellige romfartssentre i USA. Vi var så heldige at vi fikk låne den flotte filmsalen til NERSC, så det ble en skikkelig profesjonell fraamvisning.


Romfartstur til USA med Erik Tandberg som guide 21- 29. Mai 2008

Jan Lexander var med på denne turen og beretter:

Første stopp var Washington D.C hvor vi startet med en omvisning på National Air and Space Museum.
I tillegg til diverse fly, kunne museet by på følgende godbiter for oss romfartsinteresserte:


Andre stopp i Washington D.C var Goddard Space Center.  Dette senteret er bakkestasjon for satellitter som driver solobservasjoner og planetkartlegging. De mest kjente prosjektene er solobservatoriet SOHO (Solar Heliospheric Observatory) og rom-teleskopet Hubble. Vi fikk blant annet en titt inn i laboratoriet der romfergeastronauter blir trent i å utføre vedlikehold av Hubble. Avslutningsvis ble vi vist ett bilde-show på en stor, kuleformet prosjektør.

Den tredje dagen var avsatt til ett besøk på Steven F. Udvar - Hazy Center. Dette tilhører, i likhet med National Air and Space Museum også Smithsonian Institute. Senteret ligger ved Dulles flyplass utenfor Washington, og inneholder fly og romfartøyer. Det suverent mest spektakulære utstillingsobjektet var romfergen "Entreprise", som ble brukt til innflygingsforsøk før de ekte romfergene ble tatt i bruk. Den har samme form og vekt som en ekte romferge. Her var også Mercury, Gemini og Apollo romfartøyer.

Derette bar det av gårde til Kennedy Space Center i Florida. Den opprinnelig planen var å overvære utskytingen av en romferge, men før vi reiste fikk vi beskjed om at utskytingen var blitt utsatt.. Som plaster på såret fikk vi se den utskytingsklare fergen fra "bare" 3 kilometers avstand på Launch Pad 39 A. (Under utskyting får ingen besøkende være nærmere enn 6 km). Dette var samme sted som blant annet Apollo 11, den første bemannede ferd til manen ble skutt ut, så det var skikkelig historisk sus over dette. Mer historisk sus fikk vi da vi ble busset rundt til stedene der de første amerikanske astronautene ble skutt ut. Av spesielle ting ellers må nevnes ett besøk i "Apollo 8" - senteret hvor vi fikk se en Saturn V bærerakett i full skala.
Fylt opp med drivstoff veide den 110 meter høye raketten hele 2 850 tonn !

For dem som har litt interesse for fly og romfart anbefales så vel museene i Washington, som Kennedy Space Center på det varmeste.
(Goddard senteret er i utgangspunktet ikke åpent for publikum, og er heller ikke like spektakulært).


Romfartstur til USA september 2009

Geir Mathiesen besøkte NASA Jet Propulsion Laboratory i Pasadena California den 23/9-2009.
De tar seg av mange av de ubemannede romferdene og jobber nå med blant annet Mars Science Laboratory (neste NASA-ferd til Mars).

Her fikk han være med på omvisninger og bl.a. se kontrollsenteret.

JPL

Geir Mathiesen viser bilder og forteller fra besøket hos JPL. Foto: Odd Høydalsvik

Tilbake