Referat fra medlemsmøte 11. juni 2011

Sommeravslutning. Referat ved Odd Høydalsvik.

Den ellevte juni var det sommeravslutning med grilling og observasjoner i dagslys. Geir Styve hadde invitert oss alle ut til sitt idylliske gårdsbruk på Hjelmåsen i Lindås. Her stod grillen klar, og bord og benker under tuntreet. Været var passe bra, med en god del solgløtt. Vi var 8 frammøtte og startet med omvisning på den fine gården. Her var det både villsauer og (tamme) hester å hilse på. Deretter var det grilling, og praten gikk livlig rundt matbordet.


Vi rigget opp en 3” refraktor med solfilter og en 70mm refraktor med Hydrogen-alfa solfilter.
Til å begynne med så vi ikke noe spennende gjennom Ha filteret, men etter hvert ble vi oppmerksom på noen ganske fine protuberanser. Disse utviklet seg etter en stund til en fin bue. I den andre kikkerten med tradisjonelt solfilter kunne vi tydelig se solflekkgruppe nummer 1234. Vi kunne ikke se noe til denne i Ha-lys. For de fleste av oss var dette første gang vi observerte i Ha-lys. Det ga absolutt mersmak, det skjer mye spennende på sola som vi bare kan få med oss med et slikt filter. Protuberansene endrer seg hele tiden, og det er stadig noe nytt å se.


Deretter var det tid for å lete etter Venus. Ved hjelp av innstillingssirklene på ekvatorialmonteringa til den gode gamle Unitron-refraktoren gikk det som en lek. Med solfilter på plass og sola i feltet ble sirklene innstilt på rektasensjonen og deklinasjonen til sola. Deretter var det bare å dreie aksene til Venus sine koordinater og fjerne solfilteret. Venus stod da fint midt i feltet. Dessverre hadde ikke planeten særlig fase og var bare en liten lysende flekk, men det er da uansett moro å kunne se ting som man ikke skulle tro var synlig.
Vi hadde planer om å prøve å finne Betelgeuse også, men det lå noen gjenstridige skyer på den delen av himmelen, så det måtte vi gi opp.

I en periode der skydekket var nokså tett gikk vi inn i Bestefarstova og så på en animasjonsfilm som Odd hadde lagd. Denne viste en hel natt fra kveld til morgengry komprimert ned til et par minutter.


En stor takk til Geir som stilte gården til disposisjon.

solobservasjon

Solobservasjon i Hydrogen-alfa-lys. Foto: Roar Hansen

H-alfaH-alfa

Hydrogen-alfa filter. Foto: Odd Høydalsvik

Tilbake