Referat fra medlemsmøte 9. november 2011

Referat ved Odd Høydalsvik.

Roar Hansen innledet møtet med litt informasjon om møtene som kommer framover.

Deretter overtok Trygve Buanes med et interessant foredrag om mørk materie med tittelen "Universets mørke sider". Trygve er postdoc på Universitetet i Bergen innen partikkelfysikk og astrofysikk.

BAF møte

Trygve Buanes og Roar Hansen. Foto: Odd Høydalsvik

Trygve gikk gjennom en del merkelige fenomener som man ikke har gode forklaringer på, men som lar seg forklare ved eksistensen av mørk materie.

WMAP-satelitten måler den kosmiske bakgrunnsstrålingen i stor detalj, og resulatene tyder på følgende fordeling av materie i universet:

Kreftene mellom mørk materie og vanlige atomer må være veldig svake. Mørk materie er egentlig usynlig
materie. Millioner eller milliarder av mørk materie-partikler strømmer gjennom kroppen vår hvert sekund. Den mest populære kategorien av kandidater til å være mørk materie er Weakly Interacting Massive Particles (WIMP).

Men klarer vi å påvise mørk materie?

Mørk materie må vekselvirke svakt, men likevel vekselvirke. Hvis vi venter lenge nok vil en mørk materie-partikkel kollidere med en atomkjerne. Med en sensitiv detektor er det mulig å oppdage når dette skjer. Både rombaserte og bakkebaserte teleskoper leter etter spor av interaksjon. ATLAS- og CMS-eksperimentene ved CERN har også som en viktig oppgave å lete etter kandidater for mørk materie.

Ingenting er funnet ennå, men nettet snører seg sammen!

 

Tilbake