Rapport fra sommeravslutning 16.06.2019

Den 16. juni arrangerte BAF sin årlige sommeravslutning. Dette året i samarbeid med Sjøfartsmuseet i Bergen. Arrangementet fant sted i Sjøfartsmuseets sine lokaler.

Roar Hansen ønsket velkommen ca 50 deltakere (både medlemmer og ikke-medlemmer) og informerte om dagens program.

Deretter holdt Jan Enok Lexander et flott og inspirerende foredrag om romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen som ledet fram mot Apollo 11 og månelandingen for 50 år siden. Han startet med en kjapp gjennomgang av utviklingen av raketter og de fysiske grunnprinsippene for virkemåten til rakettmotorer. Deretter gikk han gjennom de viktigste hovedtrekkene i romkappløpet helt frem til avslutningen av Apollo-programmet. Etter en kort pause viste Jan en meget interessant dokumentarfilm på ca 25 minutter om månelandingen, inkludert intervjuer med Neil Armstrong og Buzz Aldrin.

Deretter gikk vi ut i sola og rigget opp 3 teleskoper for solobservasjon. Ett av disse var et Coronado PST for observasjon i Hydrogen-alfa-bølgelengda, de 2 andre med filtre for trygg observasjon i hvitt lys. Dessverre var der ingen solflekker denne dagen, så hvitt-lys observasjonene var temmelig kjedelige. Derimot var vi heldige og kunne se en stor protuberans gjennom H-alfa-teleskopet.

Arrangementet varte til sammen i ca 3 timer, så det kom godt med at Sjøfartsmuseet serverte pølser, lefser, saft og kaffe.

BAF sommeravslutning

Dagens foredragsholder, Jan Enok Lexander, "korrekt antrukket" i NASA-jakke og cap - og med medbrakt modell av Saturn 5 raketten. Månelandingsmodulen kan skimtes helt nederst. Foto: Odd Høydalsvik

 

BAF sommeravslutning

Jan Enok Lexander forteller om romkappløpet til Månen. Foto: Odd Høydalsvik

 

BAF sommeravslutning

Mange interesserte hadde funnet veien til arrangementet i det fine været. Foto: Odd Høydalsvik

 

BAF sommeravslutning

Observasjon av protuberanser var populært for de spesielt interesserte. Foto: Odd Høydalsvik

 

BAF sommeravslutning

Bilde fra Solar Dynamics Observatory. Her ser vi oppe til venstre protuberansen som vi kunne observere i Jan Enok Lexanders H-Alfa teleskop. (Bilde: Atmospheric Imaging Assembly for Solar Dynamics Observatory).

 

Presentasjonen fra foredraget kan du se her.

 

Referat: Odd Høydalsvik

Tilbake