11. juni 2023: Sommeravslutning

Søndag 11. juni 2023 arrangerte BAF sommeravslutning hos Geir Styve på Hjelmås, ca. 35 km nord for Bergen. Sommeravslutning er en tradisjon som vi prøver å avvikle hvert år i juni. Første gang i 2010, men dessverre avlyst flere ganger på grunn av dårlig vær. Dette arrangementet er en «fest» der vi skal kose oss med grillmat, gjerne også kaffe og kaker. I tillegg enkelt program. Altså en sosial møteplass der vi også kan ta med familiemedlemmer eller venner som ikke er medlemmer i foreningen.

Geir Styve, som bor på denne garden som ligger fritt og fint til på et høydedrag, hadde fyrt opp grillene og vi kunne sette oss ned på de store utemøblene under et stort lønnetre. Ettersom været var strålende fint med sol fra nesten skyfri himmel og 25 grader, var det svalende og fint å sitte under treet. Hele 15 personer møtte opp, og jeg kan ikke minnes at vi tidligere har vært så mange på vår egen sommeravslutning.

Etter at grillingen og matspisingen var over, satte vi opp teleskopene som øyvind og Roar hadde tatt med. Vi tok da alle en titt på sola i både synlig lys og i H-alfa. Mange solflekker var synlig, og også mange protuberanser som så ut som ildtunger langs solranden. øyvind Berg sitt Lund-teleskop hadde i tillegg påmontert kamera, og dette kameraet ble tilkoblet den store flatskjermen i Bestefarstova. Dermed ble dagen avsluttet med «live» bilder av sola inne i møtelokalet i Bestefarstova. Da begynte skyene å trekke inn over himmelen, og det passet med å avslutte «festen» etter en fantastisk fin dag med over 3 timer «feiring» på Hjelmås.

BAF

Vi observerer sola visuelt gjennom Hydrogen-alpha filter.

BAF

Vi observerer sola visuelt gjennom Hydrogen-alpha filter.

BAF

øyvind Berg rigger opp sitt avanserte Lunt solteleskop.

BAF

Lunt-teleskopet.

BAF

Overføring av bilder fra Lunt-teleskopet til storskjerm.

BAF

Roer rigger til teleskop for projisering av sola.

BAF

Sola i sikte!

BAF

Grilling hører med!

BAF

BAF

En strålende fornøyd gjeng!

Klikk på bildene for større versjoner.

Referat: Roar Inge Hansen

Foto: Frithjof Hustig, Dag Magne Ulvang og Roar Inge Hansen

Tilbake