Referat fra observasjonskveld 29. mars 2011

Referat ved Odd Høydalsvik..

De første møtte opp på parkeringsplassen på Fanafjellet litt før klokka 20 og begynte å rigge opp teleskopene på knausen nord for parkeringen. Vi satte opp Roar sin 10" Celestron SCT på EQ-6 montering og Odd sin 8" Vixen Newton-reflektor på Vixen GPDX-montering. Pga sommertid var det lyst så det gikk en stund før vi kunne se noen stjerner, men omsider fant vi Merkur.

Til tross for at planeten bare hadde en diameter på ca 9 buesekunder kunne vi se en tydelig sigdform. På grunn av at den sto lavt på himmelen var effekten av den kromatiske brytningen i atmosfæren betydelig, planeten var rød ved nordpolen og blå ved sydpolen og med hele fargespekteret mellom.

Vi måtte vente en stund på at Saturn skulle stå opp, så vi benyttet tiden til å studere en del deep-sky objekter. Vi var innom kulehopen M3 som var et fint skue i begge instrumentene. Videre observerte vi en del åpne stjernehoper i Tvillingene og Kusken: M35, M36, M37 og M38

Av galakser observerte vi M51, M65, M66, M81, M82 ogM101.

Ellers observerte vi Krabbetåka M1, Oriontåka M42 og dobbeltstjerna Mizar/Alcor.

Endelig kom Saturn opp og vi fikk et etterlengtet gjensyn med den flotte ringplaneten. Vi kunne identifisere 3 av månene: Rhea, Dione og Titan.

De seks frammøtte fikk en fin kveld med gode observasjonsforhold, selv om vi kunne ønsket oss en enda mørkere himmel.

Observasjoner

Tre fornøyde observatører på Fanafjellet. Foto: Odd Høydalsvik

Tilbake