Program høst 2024
⚠️Observasjonskvelder arrangeres på kort varsel når været er bra. Informasjon sendes ut på epost og på vår facebook-gruppe
- Astrofoto med enkelt utstyr - 24. September 19.00 - 21.30
- Stjernehimmel i taket - 24. Oktober 19.00 - 21.30
- Astrotur til Kanariøyene - 2-9. november
- Fotometri for amatørastronomer - 14. November 19.00 - 21.30
Medlemsmøte - Astrofoto med enkelt utstyr
Tid: 24. September 19.00 - 21.30
Sted: Grieg-gaarden, C. Sundts gate 17
Foredragsholdere: Dag Magne Ulvang og Jonas Waage
Astrofoto er komplisert. Mye kan gå galt, og det er lett for å bite over for mye på en gang med komplisert utstyr. Dag Magne og Jonas går gjennom forskjellige måter å redusere kompleksitenen på for å komme i gang. Blandt annet så vil vi innom:
- Astrofoto med mobilen.
- Astrofoto uten tracking.
- Erfaringer fra astrofoto med et dobson teleskop.
- Bruk av billig tilleggsutstyr som gjør ting enklere.
Medlemsmøte - Stjernehimmel i taket
Tid: 24. Oktober 19.00 - 21.30
Sted: Austre Steinsvikåsen 21, 5251 Søreidgrend
Foredragsholder: Roar Inge Hansen
Her på det våte Vestlandet, går det ofte lang tid mellom hver gang en kan beundre en mørk og stjerneklar nattehimmel. Et alternativ til mangelen på stjerneklar nattehimmel, er å besøke et planetarium. Det finnes et slikt gammelt planetarium på sjøkrigsskolen i Bergen, men planetariet er ikke åpent for alle. Ikke er alle er klar over at over prekestolen i Mariakirken i Bergen er det en himling som viser stjernebildene på nattehimmelen. Noen barnefamilier henger også opp selvlysende stjerner og planeter i taket på barnerommene. Dette er et enkelt alternativ, men neppe nok til å tilfredsstille en hobbyastronom.
Dette året har lederen i BAF, Roar Inge Hansen, fått renovert sitt eget hus fra 1966. I den anledning utvidet han kjøkkenet med 5 kvadratmeter. En gammel drøm ble da til virkelighet; han laget sin egen stjernehimmel i taket på kjøkkenet med 350 lysende stjerner. Der kan han studere nattehimmelen både på dagtid og nattestid.
På dette medlemsmøte forteller Roar Inge Hansen, gjennom både bilder og film, hvordan en kan lage sin egen stjernehimmel i sin egen bolig. For at alle skal få oppleve og se denne fiktive stjernehimmelen, vil dette medlemsmøtet bli avholdt hjemme hos Roar.
Astrotur til Kanariøyene
Tid: 2-9. november
Sted: Kanariøyene
Uken 2-9. november arrangerer BAF en felles tur til Kanariøyene fra Bergen/Flesland. Dette blir en ferietur med soling/bading/fjellturer og innlagt besøk på observatorier på Tenerife og La Palma, og trolig også egne stjerneutflukter om kveldene. Vi kommer til å ligge 2 døgn på La Palma og 5 døgn sør på Tenerife. Det går ferge mellom Tenerife og La Palma. Sånn sett passer denne turen både for de ivrigste stjernetittarne og samboer/ektefelle som vil ta det rolig på badestranda. Flere har allerede meldt seg på turen, og det er fremdeles muligheter for å bli med nå i siste liten.
Dersom du er interessert, ta kontakt med Roar Inge Hansen på tlf 97167260.
Medlemsmøte - Fotometri for amatørastronomer
Tid: 14. November 19.00 - 21.30
Sted: Grieg-gaarden, C. Sundts gate 17
Foredragsholder: Jonas Waage
Variable stjerner endrer lysstyrke over tid, og måling av hvordan lysstyrken endrer seg gir informasjon om stjernen og området rundt den. Det kan være flere fysiske årsaker til at lysstyrken varierer, og vi går gjennom disse og hva lysstyrkeendringen for en slik stjerne forteller oss om den.
For å kunne følge med på endring i lysstyrken til variable stjerner så måler vi den tilsynelatende lysstyrken (lysstyrke sett fra jorden) over tid. Dette gjøres ved repeterte målinger der lysstyrken til den variable stjernen sammenlignes med lysstyrken til flere referansestjerner i nærheten. Målinger kan gjøres visuelt eller med astrofotoutstyr. Referansestjerner kan en blandt annet finne ved å slå opp i databasen til AAVSO.
Jonas vil også gi en intro til å bruke programmet ASTAP som har en modul for å finne lysstyrken på en stjerne ut fra referansestjerner i et foto.