Referat fra medlemsmøte 29. mai 2010
Sommeravslutning. Referat ved Odd Høydalsvik.
En fin lørdagsettermiddag hadde vi vår sommeravslutning i hagen hos Roar Hansen. Roar hadde klargjort to teleskoper og en grill for anledningen. Tema for møtet var observasjoner i dagslys.
Sommeren trenger ikke å være fullstendig dødtid for amatørastronomer. De mest lyssterke objektene kan også observeres på en lys himmel, og noen kan man til og med observere i fullt sollys. Det er imidlertid vanskeligere å finne objektene, men det kan absolutt være en morsom utfordring.
NB! Se aldri på sola gjennom teleskopet uten et skikkelig solfilter foran objektivet!
Vi startet med å plukke ut noen objekter å prøve oss på. Valget falt på Venus som sto høyt på himmelen i sør, og Merkur som sto nokså lavt i vest-sørvest. Vi planla også å prøve oss på Betelgeuse. Vi benyttet Roar sin gode gamle 3" Unitron-refraktor med manuell innstilling. Første trinn var å stille inn innstillingssirklene. Siden solens posisjon er kjent rettet vi teleskopet mot sola (NB! med solfilter på!) og stilte inn sirklene. Så var det bare å bevege på teleskopet til sirklene sto på Venus sine koordinater, fjerne solfilteret og ta en kikk i okularet. Der stod jammen Venus på første forsøk (med ca 30x forstørrelse). Nå var det bare å skifte til høyere forstørrelse og nyte synet. Etter min mening er Venus finest å se på i dagslys fordi den er så lyssterk at kontrastene kan bli i største laget mot en mørk bakgrunn.
Så var det Merkur sin tur, men da viste det seg at den dessverre nettopp hadde forsvunnet bak et tre. Vi gjorde da et forsøk på Betelgeuse, men den ble litt for lyssvak for oss, spesielt siden det nå begynte å samle seg noen cirrus-skyer. Til slutt stilte vi inn 10" Schmidt-Cassegrain-teleskopet mot Venus etter omtrent samme prosedyre. Det gikk også fint, så da var det tid for grilling og prat. En meget hyggelig avslutning på semesteret til tross for at bare fire fant tid og anledning til å møte opp.
Det går selvsagt fint an å bruke computerstyrte teleskoper med GOTO, men da må teleskopet være satt opp og “alignet” kvelden før mens det er noen synlige stjerner.