29. september 2020 - Planeten Mars
- september kunne endelig Bergen Astronomiske møtes etter lettelse på strenge koronatiltak i byen. 18 medlemmer møtte opp for å høre om planeten Mars som står svært så gunstig på nattehimmelen for tiden. Styreleder Roar Inge Hansen, som har holdt på i snart 50 år, tok for seg ulike observasjonsteknikker for planeter.
Roar Inge Hansen snakket om Mars
Først begynte han med historikken til vandrestjerner som senere viste seg å være planeter. Deretter fortalte han mange interessante fakta om planeten Mars, som for øvrig er oppkalt etter den romerske krigsguden på grunn av sin rødlige farge. Han sammenliknet så Jorden og Mars i størrelse og atmosfære, og viste fine bilder han har tatt. Mars har en helling på 25° som gjør at det i likhet med Jorden er årstider på Mars. Vi fikk se en flott animasjon om hvordan Mars sin eksentrisitet på 0,09 påvirker planetens avstand til Jorden. Avstanden til Jorden varierer mellom 56-400 millioner kilometer. Vinkeldiameteren varierer derfor mellom 3,7 - 25 buesekund. Neste gang Mars er like nær oss som nå blir først i september 2035, så det er bare å komme seg ut og observere!
Roar demonstrerer at det er lang brennvidde som gjelder
Planetene følger ekliptikken innenfor 2° mens Månen holder seg innenfor 5°. Vi lærte at til observasjon av planeter må man bruke stor forstørrelse, helst over 100x, og ha lang brennvidde på teleskopet. Etter mange fine animasjoner kombinert med fine bilder, både egne og profesjonelle, avsluttet Roar med et nostalgisk tilbakeblikk på en bok fra 1959 der man trodde at det faktisk var et planteliv på Mars.
Vår egen romfartsekspert Geir Mathiesen tok over stafettpinnen etter en time og gikk mer i dybden om utforskningen av planeten Mars. Han fortalte om planer om å varme opp CO2 til 800°C i atmosfæren til Mars for å splitte C (karbon) og O2 (oksygen). Vi fikk se flotte nærbilder tatt fra satellitter og fra rovere på overflaten. Geir gikk kronologisk igjennom de fleste sonder og rovere som har landet på Mars.
Geir Mathiesen
Fra Viking sondene som ikke kunne kjøres til Spirit og Opportunity som var designet for 90 dager, men som varte i mange år. Opportunity gikk i dvale etter en sandstorm så sent som i 2018. Roveren Curiosity fikk vi vist svært detaljert. I tillegg til historiske tilbakeblikk på de fleste sonder og rovere fikk vi et innblikk i fremtidige ferder og planer for bemannet ferd til Mars. NASA vil begynne med baser på Månen og i bane rundt der først, men tenker seg baser på Mars i fremtiden. Mars 20 sonden er på vei og har blant annet med seg draktutstyr for å teste dette på planeten. Størst forventning knytter det seg til marsroveren Perserverance som skal lete etter spor fra mikro-organismer som kan ha eksistert på Mars for lenge siden. Roveren skal lande i et krater hvor man tror det har vært vann og man håper at eventuelle mikro-organismer derfor kan være bevart der. Perserverance kan kjøre selvdrevet opptil 200m pr dag og har også med en liten helikopterdrone som hvis den klarer å lette vil være til svært stor hjelp for fremtidige ferder. Geir har vært på tur til JPL i Pasadena og avsluttet med bilder fra kontrollsenteret og området rundt der.
Medlemmene følger interesserte med på foredragene.
Referat og foto: Ronny Hjelland