26. april 2022 - Lysforurensing
Denne kvelden hadde vi vårt første møte i lokalene som vi får låne i Fana Kulturhus. Lokalene ser ut til å kunne fungere bra for samlinger med opp til ca 25-30 personer.
Foredragsholder var Arnstein Dale. Arnstein startet med en kjapp historisk gjennomgang av kunstig belysning fra den spede start i 1854 med Heinrich Göbel sin aller første glødetrådslampe fram til dagens LED-lys. Deretter gjorde han rede for hvordan kunstig lys påvirker både mennesker, dyr og planter. Lysforurensing er lys på avveie som bl.a. har følgende konsekvenser:
- Gjør det vanskelig å drive astronomiske observasjoner
- Påvirker døgnrytmen til mennesker og dyr negativt, noe som kan føre til søvnproblemer og helseplager
- Insektliv ødelegges i stor grad, noe som fører til problemer for pollinering
- Fuglenes hekkesyklus forstyrres
Videre forklarte Arnstein den såkalte Bortle-skalaen som benyttes til å klassifisere graden av lysforurensing. Den går fra 1 (best) til 9 (værst).
Markedet flommer nå over av billige LED lyskilder av alle slag, og mange fristes til å lyssette både inne og ute med fargerike lyskilder.
Heldigvis er det en viss oppvåkning når det gjelder ulempene ved overdreven belysning, og det tas i økende grad hensyn til problemet i fagmiljøene som prosjekterer bygg og anlegg. Et viktig tiltak er å benytte lyskilder utendørs som lyser nedover på det arealet som faktisk trenger belysning - og ikke opp og til siden. Men det går nok fortsatt feil vei. Imidlertid har nå Ringsaker kommune har nylig innført strenge reguleringer i nye hyttefelt. Et eksempel til etterfølgelse!
Her ser vi lokalet “Fanafjellet” i Fana kulturhus
Arnstein Dale forklarer Bortle-skalaen
Les hele presentasjonen her:
Presentasjon fra foredraget til Arnstein Dale
Referat: Odd Høydalsvik