7. september 2023 - Solaktivitet, nordlys og solobservasjoner
Den 7. september startet vi opp igjen for høsten med medlemsmøte på Fana kulturhus, der 12 personer hadde møtt opp.
Det nærmer seg maksimum i inneværende solflekksyklus, derfor har vi litt ekstra fokus på sola og relaterte fenomen denne høsten.
Først ut var Roar Inge Hansen som holdt et engasjerende foredrag om vår nærmeste stjerne.
Han startet med en kort historisk oversikt om vårt verdensbilde fra antikkens geosentriske system til nåtidens heliosentriske system. Den første vi vet registrerte solflekker var Galileo med sine detaljerte tegninger fra år 1613. Deretter fikk vi en oppsummering av tallmessige fakta som avstand, størrelse, volum, tetthet, temperatur og lysstyrke. Et artig fenomen er at rotasjonstiden er svært ulik ved ekvator (26 døgn) og ved polene (34 døgn). Roar ga oss også en kortfattet beskrivelse av oppbygningen av sola og solflekker. Solflekktallet har vært registrert siden Galileo sin tid, og det følger en 11-års syklus. I perioden 1645-1715 var det nesten ingen solflekker. Dette kalles Maunder minimum og sammenfalt med en kald periode på jorda. Solflekktallet i 2024 ligger an til å kanskje bli det høyeste noensinne. Deretter fikk vi en gjennomgang av praktiske metoder for trygg solobservasjon i hvitt lys og med H-alfa filter.
Roar avsluttet så med en kort forklaring av nordlys og hvordan det oppstår. Vi fikk også en oversikt over nyttige nettsteder for å følge med på nordlysaktiviteten slik at man kan være forberedt til å komme seg ut når nordlyset kanskje blusser opp.
Klikk på bildene for større versjoner.
Referat: Odd Høydalsvik Foto: Odd Høydalsvik