23. April 2024 - Praktisk spektroskopi for astronomiske formål
På medlemsmøtet på tirsdag 23. April hadde Inge Skauvik presentasjon for oss om temaet spektroskopi med tittel Praktisk spektroskopi for astronomiske formål. Rundt 10 medlemmer hadde møtt opp for å høre på. Presentasjon ble gjort i 3 deler, med pause og tid til spørsmål etter hver del.
Inge startet med å gå gjennom grunnleggende om lys og hvordan fargen til lyset avhenger av bølgelengden. Videre gikk han gjennom hvordan de fleste lyskilder inneholder en blanding av forskjellige farger og hvordan vi kan skille disse fra hverandre ved å laget et spektrum. Enten ved å bruke et glassprisme eller et diffraksjonsgitter. Et eksempel på et spektrum, som viser lysintensitet (y aksen) mot bølgelengdre (x aksen).
I andre del av presentasjonen var temaet hva vi kan fortelle om stjerner og andre objekter i universet basert på et spektrum. En stjernes overflatetemperatur kan bestemmes ut fra dens spektralklasse , som er basert på stjernes spektrum. Der en stjernes spektrum inneholder lys i av mange bølgelengder med smale områder med lavere intensitet, så vil en glødende gass ha et spektrum med skarpe topper der hvor stjernen hadde mørke linjer. Forklaringen på dette er at noe av lyset fra stjernen har interagert med gass på veien til oss.
Spekteret tillater oss også å måle doppler effekten (gjennom forskyvning av spekteret) og dermed måle hastighet mot eller fra oss i rommet.
I tredje del av presentasjon gikk Inge inn på praktisk bruk av StarAnalyzer og StarEx, samt programvaren RSpec, som sammen gir mulighet til å ta bilder og få frem spektre. StarAnalyzer er et diffraksjonsgitter som kan skrues på vanlige 1.25" okulargjenger som et filter, mens Star’Ex er et spektroskop med spalt som festes til teleskop fokuser. Inge med Star’Ex spektroskop
Vi fikk presentert flere spekter tatt med de forskjellige instrumenter av mange forskjellige mål. Blandt annet: Spektrum av Y Canum Venaticorum tatt med StarAnalyzer
Spektrum av β Lyrae tatt med Star’Ex
Presentasjon i sin helhet er tilgjengelig her
Referat: Jonas Waage
Foto: Jonas Waage