24. september 2024 - Medlemsmøte om astrofoto
15 medlemmer møtte opp i vårt nye møtelokale i C. Sundtsgate for en innføring i basiskunnskaper for astrofotografering. Foredragsholdere Dag Magne Ulvang og Jonas Waage viste mulige måter å komme i gang med astrofoto ved hjelp av utstyr man allerede har tilgjengelig.
Foredraget fokuserte på praktisk kunnskap rundt utstyret, fotograferinger og valg av motiver som passer til utstyret man har.
Dag Magne startet med å dele sine erfaringer og sin forståelse av astrofoto.
Dag Magne om f-ratio
Dag Magne har lang erfaring innen fotografering og fokuserte derfor på selve kamerabruken. Han viste og forklarte forskjellen på brennvidde og lysåpning. Videre lærte vi at fotografisk forstørrelse er avhengig av sensorstørrelse i digitale kamera.
Vi fikk også en innføring i temaet blenderåpning. Oppløsningsevne beregnes i buesekunder basert på lysåpning, og er et mål på hvor godt et teleskop kan avbilde detaljer i et objekt. Eksempel på Andromeda galaksen fotgrafert med foto objektiv uten tracking
Vi fikk også se et hullkamera og lærte hvordan vi enkelt kan lage et slikt selv. Dag Magne avsluttet med å vise eksempel på bruk av kamera med foto-objektiv.
I andre del av foredraget viste Jonas Waage sin tilnærming til astrofotografering. Jonas har primært observert visuelt og viste derfor først hvordan man kan feste mobiltelefonen til okularet på teleskopet. Man kan få greie bilder av planeter ved å filme under gunstige forhold og så stacke de beste bildene fra filmen.
Jonas forklarer lucky imaging
Selv har Jonas tatt steget videre og gått over til å fotografere med et Canon DSLR kamera. Vi lærte at det er en fordel å starte med lyssterke motiver, før man prøver seg på svakere objekter.
Det er lurt å velge passende motiver som står gunstig til på nattehimmelen. Til planleggingen kan man for eksempel bruke planetariumprogrammet Stellarium. Når det gjelder størrelsesklasser bør de sammenlignes med tilsvarende objekter. En stjerne med størrelsesklasse 6 er synlig med det blotte øyet, mens en komet med samme størrelsesklasse ikke er synlig fordi lyset er spredt over et større område på himmelen.
Et eksempel på hvorfor størrelsesklasse ikke sier så mye om hvor enkelt et himmellegeme er å fotografere
Jonas avsluttet med en gjennomgang av nyttig ekstrautstyr og praktiske tips. Han viste blant annet en Bahtinov-maske for fokusering, og hvordan bruke en god søker. Til slutt påpekte han viktigheten av å alltid bruke fjernutløser for å unngå rystelser og at man bør markere hvor fokuset skal være for hurtig kameraoppsett.
Tekst og bilder: Ronny Hjelland