Rapport fra Venuspassasjen 6 juni 2012
Referat ved Odd Høydalsvik.
Styret i Bergen Astronomiske Forening vurderte flere alternativer for arrangement i forbindelse med venuspassasjen. En viktig problemstilling var å finne et egnet observasjonssted som var lett tilgjengelig. Å arrangere en folkefest i Bergen sentrum ville ikke være mulig på grunn av at sola ikke ville komme opp tidsnok. Et annet alternativ kunne være et samarbeid med Ulriksbanen med transport til toppen av Ulriken, men det var liten interesse å spore hos Ulriksbanen, så dette ble også skrinlagt. Da sto vi igjen med observasjonssteder relativt langt fra sentrum, og vi valgte derfor å kjøre et internt arrangement.
De første entusiastene er på plass ved soloppgang
Observasjonene foregikk fra en liten fjelltopp på Hjelteryggen på Lillesotra. Her er det bilvei helt opp og fin utsikt. Været hadde vært veldig fint i mange dager men utpå søndag 3. juni skyet det over. Mandag og deler av tirsdag regnet det, men utpå tirsdagen klarnet det opp og værmeldingen for onsdag 6. juni var lovende. Klokka 4 om morgenen var de første på plass på observasjonsstedet. Det var mye blå himmel, men også litt skyer her og der. Teleskop, fotoutstyr og filmutstyr ble rigget opp, og vi var klare da sola stod opp klokka 04:32. For visuell observasjon hadde vi både refraktorer og reflektorer med ordinært solfilter og et Coronado PST H-alfa teleskop. Vi hadde også en refraktor med et kamera som viste bilde av sola og Venus på en PC-skjerm. Dette ble også benyttet til å ta bilder.
Odd sitt oppsett for foto: 101mm Borg refraktor med EOS 5D MK II speilreflekskamera og flip-mirror for kombinert visuell observasjon og foto. 60mm refraktor piggyback på hovedrefraktor med PointGrey Chameleon 1.3 megapixel videokamera tilkoblet PC.
Sola er så vidt klar av horisonten klokka 04:42. Litt skyer skaper stemning. Turbulens deformerer bildet noe. Canon EOS 5D MK II med Borg ED101 og 2X Telekonverter (F:1280mm). 1/60s, 1600 ISO. Baader AstroSolar solfilter.
Kvelden før fikk vi en del henvendelser fra folk utenom foreninga om arrangement, og disse fikk selvsagt lov til å komme. Totalt tror jeg vi var ca 25 personer tilstede. Kai stilte opp med primus og serverte rykende varm solbærtoddy, og Eline hadde med ferske hjemmebakte boller. Dette var populære innslag i en tidlig morgenstund.
Himmelen holdt seg stort sett klar i nord og øst, men med truende skybanker i sør og vest. Fram til klokka 06:30 var det kun sporadiske skyer som hindret oss i korte øyeblikk, men dette ga også mulighet for litt dramatiske bilder. Men like før tredje kontakt begynte skyene fra sør å skygge for sola. Det var fortsatt mulig å se sola og Venus en stund til, men skyene gjorde at vi ikke fikk en fullgod observasjon av tredje kontakt. Dermed var det ikke mulig å få fanget Venus sin atmosfære på bilder slik jeg hadde håpet.
Til tross for at fjerde kontakt forsvant fullstendig i skyene var det en svært fornøyd gjeng som pakket ned utstyret og returnerte, noen til jobb – og noen hjem til dyna.
Like før og etter tredje kontakt
Flere bilder på Odd sin hjemmeside her .